Ancher..anak buah kesayangan

Tuesday, April 28, 2009

Cerita Kaamatan..ARAIMAITIIII!!

KOTOBIAN TADAU TAGAZO DO KAAMATAN

Sedikit Cerita Ringkas berkenaan Kaamatan..
Pesta Kaamatan (Tadau Kaamatan) atau di dalam bahasa Kadazan “Magavau” merupakan upacara perayaan khas untuk menghormati “Bambazon” iaitu semangat padi. Perayaan ini adalah amalan secara tradisi Kaum Kadazan-Dusun sejak zaman berzaman. Perayaan “Magavau” ini biasanya diadakan selepas selesai menuai padi. Pesta Kaamatan yang dirayakan dewasa ini telah diluluskan oleh Majlis Undangan Kerajaan Koloni sebagai cuti umum Sabah sejak tahun 1960 lagi, oleh Tun Haji Mohamad Fuad Stephens, Ketua Menteri Sabah yang pertama.

Antara sambutan menarik yang diadakan ialah persembahan dan pertandingan tarian Sumazau. Tarian ini ditarikan oleh kaum petani terdiri daripada lelaki dan perempuan dengan memakai pakaian tradisional mereka. Tarian ini dimainkan dengan iringan paluan gong. Tarian ini ditarikan dengan kedua-dua tangan diangkat ke paras bahu dan dikibar-kibarkan umpama kipasan sayap burung, mengikut alunan rentak yang dimainkan.

Selain daripada persembahan tarian Sumazau, diadakan juga pertandingan nyanyian dipanggil "Sugandoi", ratu cantik atau “Unduk Ngadau“, dan persembahan segala jenis kesenian dan kraftangan. Pertandingan seperti memukul gong dan sukan rakyat juga menjadi antara acara utama dalam perayaan ini.

Antara hidangan popular semasa perayaan ini ialah meminum tapai atau “Kinomol”, iaitu sejenis arak tradisional. Tapai merupakan minuman tradisi mereka, diperbuat sama ada daripada beras (nasi) atau ubi kayu. Nasi akan diperam di dalam sebuah tempayan besar atau “tajau” selama seminggu, atau ubi kayu diperam selama dua hingga tiga minggu. Biasanya tapai dicampur dengan ragi untuk mempercepatkan proses “memberi rasa” kepada tapai tersebut.

Mereka menggunakan sebatang buluh kecil yang dipanggil “Sumbiling” atau "USUK" untuk menyedut air tapai ini dari dalam tempayan besar. Biasanya sumbiling digunakan untuk meminum air tapai yang diperbuat daripada ubi kayu. Selain itu, mereka juga menggunakan gelas khas dinamakan “Singgarung” yang diperbuat daripada buluh.

1 comments:

Don MS May 5, 2009 at 8:56 AM  

Macam-macam nama tapai ni di sabah... mengikut tempat, suku kaum, cara menyedia dan meminumnya dan macam-macam faktor lagi. Kalau dapat di"kasi senarai" kan bagus.... he..he..
Antaranya...

*Siopon - Keningau/Tambunan
*Inasi - Tenom (kaum murut)
*Turamas - Keningau/Tambunan (tapai yang hampir habis "kick" dia...)
*Tabab - Tenom (kaum murut - tapai yang hampir habis "kick" dia...
*Linutau - Keningau/Tambunan (Tapai yang dibancuh macam Kopi O.. he..he..)
*Linutou - Tenom (macam di atas.. di kalangan kaum murut)
*Tinagai - Keningau/Tambunan (tapai yang dialirkan dari tajau sebelum dihidangkan..)

dan banyak lagilah....

  ©Template by Dicas Blogger.